Kukoricasaláta vegánul

2010. május 4., kedd

Lehet, hogy viccesen hangzik, hogy kukoricasaláta receptet teszek közzé, hiszen olyan egyszerű az egész, ezt mindenki meg tudja csinálni: néhány ek tejföl, néhány ek majonéz, pici mustár és már mehet is a kukoricakonzerv tartalmára.
Igen ám, de a tejföl tömény tejtermék, a majonéz tojásos, a mustár cukros-ecetes, úgyhogy mikor vegán lettem, a kukoricasaláta hiányzott a legjobban. Nem ám a krémes, habos süteményeket hiányoltam vagy a tejszínhabot a gesztenyepüréről, reszelt sajtot a makaróniról, hanem a kukoricasaláta miatt jelentkeztek elvonási tünetek. (Igen, ez a kukoricafüggőség, de már megtanultam vele együtt élni. :-)
Sokáig kísérleteztem, mire az igazira hasonlító salátát sikerült készítenem. Mert hiába a szójajoghurt a tejföl helyett, azt valahogyan még be kell ízesíteni, hogy a majonézt is pótoljuk belőle.
Amit most közzéteszek, ez a legjobban sikerült változat, most már mindig így készítem, csak a hagymákat és a zöldfűszereket szoktam variálni benne, sőt, van már egy szójamentes változatom is, de arról majd máskor.


Kukoricasaláta
(2 személyre - bár ezt én egyedül befalom)

1 kukoricakonzerv (normál méret: 285 g töltősúlyú)

Öntethez:
1 doboz (150 ml-es) szójajoghurt
2 ek citromlé
1 ek méz
3 ek olaj (legjobb vmilyen hidegen sajtolt, de az olívaolaj elég jellegzetes, úgyhogy én kukoricacsíraolajat szoktam tenni bele. Nagyon fini lesz tőle.)
2 ek citromlé
1 ek méz
őrölt mustármag
(ez utóbbi három a mustár helyett szerepel, de ha van, tehetünk bele házi mustárt is, csak emiatt viszont nem szoktam külön készíteni)

bors
picike kömény
kevéske hagyma apróra vágva: legjobb az újhagyma vagy medvehagyma
valamilyen friss zöldfűszer felaprítva: nálam petrezselyem és/vagy rukola, vagy esetleg majoranna, bazsalikom

Az öntet összes hozzávalóját alaposan összedolgozzuk és a lecsöpögtetett kukoricával elkeverjük. Ha van rá lehetőség, néhány órát a hűtőben pihentetjük.
Legjobb lenne egyébként a hagymák és zöldfűszerek kivételével az öntet összes hozzávalóját turmixolni, hogy az olajtól olyan igazi majonézszerű állagot kapjunk, de nem szoktam ezzel pepecselni, így is nagyon finom és gyorsan fogy.

Általában újkrumplival, pászkával, vagy friss házikenyérrel fogyasztom, most viszont újhagymás-rukolás tekercsekkel került elpusztításra.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket