Datolyás ropogós morzsás pite

2010. május 26., szerda

Ennek a sütinek az alapötletét a mindmegettén olvastam csak egy kicsit átalakítottam, hogy cukormentes legyen és a munkafolyamatokat is egyszerűsítettem, mert szerintem nem kell annyira bonyolítani a dolgokat, ahogy az eredeti recept írja. Csak gyorsan és egyszerűen!
Így viszont tényleg egy gyorsan összedobható és nagyon finom, nagyon édes süti került ki a sütőből. A hétköznapi rohanás tökéletes süteménye!


Datolyás ropogós morzsás pite

Morzsához:
150 g liszt (nálam most 100 g tk tönkölyliszt és 50 g finomliszt)
50 g búzadara
100 g zabpehely
3-4 ek méz
0,5 dl olaj
1/fél tk. szódabikarbóna
kb. 0,1 dl víz, ha szükségét érezzük

Datolyatöltelékhez:
25 dkg magozott datolya
1,5 dl forró víz
1 citrom reszelt héja
1-2 teáskanál citromlé
70-80 g őrölt mogyoró (vagy lehet akár dió, mandulával is - nálam ez most csak apróra tört mogyoró volt)

1, A töltelékhez a datolyát megmossuk, apróra vágjuk és a másfél deci forró vízzel leöntjük. Lefedve állni hagyjuk.
2, A tészta hozzávalóit amennyire csak lehet összegyúrjuk, teljesen úgysem áll össze, csak olyan morzsás marad.
3, A tészta kb 2/3-át belenyomkodjuk egy vékonyan olajozott lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) pite- vagy tortaformába (nálam most ez utóbbi) úgy, hogy a tésztából a sütőforma peremére is jusson.
4, A datolyához hozzáadjuk a citrom héját, levét, majd az egészet pürésítjük (én aprítóba tettem) és a datolyapéphez keverjük az őrölt vagy darált mogyorót.
5, Ráhalmozzuk a tölteléket a tésztára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd rámorzsáljuk a megmaradt tésztát.
6, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd néhány evőkanál mézet csurgatunk a tetejére és még öt percre visszatoljuk a sütőbe. Ettől szép fényes és ropogós lesz.
7, A süteményt a formában hagyjuk kihűlni. Kihűlve szépen szeletelhető.

Fantasztikus illata van, friss és ropogós még másnap is.

9 megjegyzés:

Annipanni írta...

Hmmm, ez nagyon jól hangzik! Azt hiszem ez lesz az esti programom :D

mikka írta...

Nekem is ez volt a tegnap esti programom, és nem is bántam meg :) Nálam annyi volt a probléma, hogy a kerámiatálam túl nagy volt, így a tetejére már csak kevés tészta maradt, de pótoltam zabpehellyel, és teljesen finom volt így is.

ilike írta...

Nagyon rég jártam már nálad, de máshol is. Látom most is valami finomság készült. :)

ilike írta...

Nem válaszoltam még a pizzás kérdésedre, ne haragudj. A Gondolát sem szeretjük. :) Úgy látszik eltérő az ízlésünk. :) Havonta egyszer a barátnőimmel beülünk oda, de pizzát ott nem ennék, mi a Szent Istvánból szoktunk rendelni Piliscsabáról ha otthon megkívánjuk. Az isteni. Sajnos csak fehér lisztes pizzájuk van, pedig biztosan szívesen ennének mások is másféle lisztből készült pizzát.

szepyke írta...

Szia!Velünk tartasz?
http://szepsegtar.blogspot.com/2010/06/gasztrobloggerek-figyelem.html

Szamóca írta...

Annipanni,
elkészült végül? És hogy ízlett?

Mikka,
tényleg kevés ez a tészta, ezért én is egy kisebb tortaformában sütöttem, de látom, feltaláltad magad. :-)
Egészségetekre a sütit!

Ilike,
bizony én is régen jártam erre. :-)
Mi az, hogy most is? Arra célzol, hogy túl sok az édesség a blogon? :-)
A Gondolában én sem pizzát szoktam enni, sok más finomság van, amit én is tudok enni és tolerálják a külön kívánságaimat. Valószínű ezért szeretek odajárni.
A Szent István is nagyon jó! Régen sokszor megfordultunk náluk, de ott már sajna nem tudok mit enni.

Szamóca írta...

Szepyke,
köszi, hogy írtál! Természetesen benne vagyok, bár nem igazán értettem, hogy miről van szó, de küldhetitek a részleteket: szamoca.blog@gmail.com!
Írjak e-mailt a megadott címekre, vagy így is felvesztek?

Apulchra írta...

Nyami-nyami, finomságok finomságának a halmozása, egészen megéheztem.

Hanem most, kedves Szamóca, szeretnélek meglepni ezzel a díjjal:

http://tiszta-szivvel.blogspot.com/2010/06/kreativ-blogger-dij.html

További jó blogolást és jó étvágyat kívánok!

Szamóca írta...

Apulchra,
most jól megleptél! Nem is tudtam, hogy olvasod ezt a blogomat.

Köszönöm szépen a díjat és örülök,hogy tetszenek a finomságok.

A díjat egyébként már kétszer is megkaptam, így már 14 érdekességet is írtam magamról. Remélem, nem haragszol, ha most nem írok újra, de itt vannak a régebbiek:

http://vegansagok.blogspot.com/2010/02/kreativ-blogger-dij-es-7-3-erdekesseg.html

http://vegansagok.blogspot.com/2010/03/kreativ-blogger-dij-ismet-es-7-dolog.html

Még egyszer köszönöm és neked is jó blogolást, sok értékes írást kívánok!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket