Babos rizottó

2010. május 25., kedd

Minden csütörtökön nagybevásárlás van nálunk.
Akkor veszünk meg mindent egy hétre előre, jobb esetben annak tudatában, hogy mit szeretnék a következő héten főzni. Ezért minden szerda este felteszem itthon a nagy kérdést a ház urának:
"- Mit szeretnél enni? Mit főzzek?"
Az első időkben még jókat viccelődött azon, hogy bizony ő grillcsirkét szeretne vagy disznótorost, de ez nem áll egyenes arányban azzal, amit én megfőzök neki, úgyhogy ennek fényében teljesen mindegy, hogy mit produkálok. Most már ezen a kezdeti nehézségen túl vagyunk szerencsére, mostanában a válasz mindig az, hogy rántott sajtot, vagy krumplis tésztát. Nagyon szereti mindkettőt, szerintem képes lenne felváltva enni ezt a két ételt akár évekig is.
Ennek ellenére kitartóan megkérdezem minden héten, hogy mégis mit főzzek. Úgy látszik nem hiába, mert a héten nagy meglepetésemre a szokásos válaszok helyett a férjem azzal állt elő, hogy ő bizony rizottót szeretne enni.

Fogalmam sincs, hogy ez hogyan jutott eszébe.
Sehol nem ettünk még rizottót, itthon sosem készítettem, őszintén szólva, még eszembe sem jutott, pedig így belegondolva nagyon egyszerű és igazi vega kaja.
Szóval, jó ötlet volt ez a férjemtől, mert nagyon egyszerű, finom és akár maradékhasznosításnak is tökéletes. Ebben a verzióban a bab a lényeg, ezért a többi zöldség helyett bármilyen más zöldséget is használhatunk - ami éppen akad otthon.


Babos rizottó
(5-6 főre)

500 g barnarizs
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 marék kukorica
2 szál sárgarépa
fél cukkini
1 konzerv vörösbab
1 paprika
kelkáposzta (ez kb egy nyolcad fejnyi megmaradt darabka volt)
1 dl fehérbor
4-5 ek olaj

bors
kömény
majoranna
petrezselyem

1, A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, amíg az olajat felforrósítjuk egy nagy méretű lábosban, amibe majd minden belefér.
2, A forró olajban kb 6-7 percig pirítjuk a rizst, néha megkeverjük, majd hozzáadjuk a apróra vágott káposztát, hagymát, fokhagymát, a felkockázott sárgarépát és pár percig még együtt pirítjuk őket. (Közben, ha szükséges, adhatunk hozzá egy kevés vizet, hogy ne égjen le.)
3, Kevés pirítás után beledobáljuk a kukoricát és a fűszereket.
4, Az egészet felöntjük kb. másfél liter (a lényeg, hogy 2-3x-os mennyiségben lepje el a rizst) forró vízzel és a borral. Megkeverjük, lefedjük és főni hagyjuk.

5, Ha a rizs már félig megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a cukkinit is, de már ne keverjük össze, különben a rizs odaég. Ha szükséges, pótolhatjuk a vizet is.
6, Ha rizs megpuhult, a lecsepegtetett babkonzervet is hozzáadjuk, elzárjuk a gázt és pár percig még fedő nélkül hagyjuk a melegen, hogy az esetleges megmaradt víz még elpárologjon.
7, Ha ez megtörtént, összekeverjük az egészet és egy nagy adag saláta (nálam most uborkából és lollo biondából) társaságában petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket