Gyömbéres, pácolt tofuval töltött kelkáposztabatyuk

2010. március 5., péntek

Kelkáposztaszezon van nálam (is), de nagyon. Teljesen rákattantam a káposztára, már hetek óta káposztát eszek káposztával és még mindig nagyon kívánom, de emlékszem ez tavaly is így volt év elején.
Ilyenkor a szokásos kelkáposztafőzelék és rakott kel után mindig újabb és újabb kelkáposzta-variációkon töröm a fejem. Nyáron nagyon zabos kelkáposztatekercsek készültek, most pedig ez a tofus változat. Szokásomhoz híven megint medvegymás tofut használtam, de természetes jó a sima is, vagy akár a füstölt változattal is ki lehet próbálni, a hangsúly úgy is a káposztán és a fűszerezésen van!


Gyömbéres, pácolt tofuval töltött kelkáposztabatyuk szezámmagos burgonyaágyon fűszeres besamelmártással

1 nagy fej káposzta

Töltelékhez:
1 doboz (medvehagymás) tofu
1-2 dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
cseresznyenagyságú friss gyömbérdarabka
bors

csombor
kömény
majoranna



Krumplihoz:
kb. 8 szem krumpli
7-8 ek. szezámmag

bors
kömény

Besamelmártáshoz:
6 ek. liszt (nálam most tönkölyliszt, de lehet bármilyen gluténmentes is)
0,5 dl olívaolaj
víz

bors
kömény
csombor

1, A pácolt tofutölteléket előző este összekészítjük, hogy másnapra már jól összeérjenek az ízek. A tofut nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymanyomón áttört fokhagymagerezdeket, a megpucolt, lereszelt gyömbért, a fűszereket és végül annyi olívaolajat, hogy ne tocsogjon, de jó szaftos legyen és mindenhol bevonja a tofut. Vegyük figyelembe, hogy egy kicsit még felszív majd belőle az éjjel. Jól összekeverjük és éjszakára hűtőbe tesszük.

2, Másnap a krumplikat megmossuk és héjastul a sütőben készre sütjük.
3, Közben a káposztát leveleire szedjük és a levélkéket majdnem készre pároljuk (lehetőleg ne vízben, hanem gőzben).
4, A szezámmagot egy kis lábasba szórjuk és megpirítjuk.
5, Egy tepsit vékonyan kiolajozunk. Ha a krumplik elkészültek, megpucoljuk, felkarikázzuk és elrendezzük őket a tepsi alján. Minden réteg közé szórunk a fűszerekből és a pirított szezámmagból, de a szezámmagból hagyjuk még az egész ételcsoda tetejére is díszitésnek.

6, A megpárolt kelkáposztaleveleket 3-as csoportokba rendezzük, úgy hogy mindegyik csoportban legyen egy nagy levél, egy közepes és egy kicsi, így nagyjából egyformák lesznek a batyuk.
7, Elővesszük a már jól összeérett tofutölteléket, átkeverjük mégegyszer és el kezdjük tölteni a levélkéket. Jól megpakoljuk a kicsi leveleket tofuval valahogy így:

Majd először a közepes levélbe csomagoljuk:


Aztán a nagy levéllel is becsomagoljuk az egészet, úgy, hogy a nagy levelet négy oldalról a töltelékre hajtjuk és a hajtásokkal lefelé (hogy ne nyíljon ki) a krumplikra tesszük. Nem baj, ha kicsit kifolyik a levelekből a töltelék, annál szaftosabb lesz a sült krumpli.

8, A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
9, Ha az összes megtöltött levél szépen sorakozik a szezámmagos krumplin, jöhet a besamelmártás, hogy a káposztalevelek ne száradjanak ki sütés közben. Ez a mártás egy általam kitalált főzés nélkül készíthető gyors (és persze finom) változat. A liszteket összekeverjük az olajjal és annyi vízzel, hogy a palacsintatésztánál azért kicsit sűrűbb legyen. Hozzáadjuk a fűszereket is.

10, A mártással meglocsoljuk a káposztacsomagok tetejét, rászórjuk még a maradék szezámmagot és a sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük, amíg a kilógó levélkék ill. a mártás szépen meg nem pirulnak.


Változat:
Ennek a különlegességnek egy másik változata lehet, hogy a pácba gyömbér helyett mustárt rakunk és a besamelmártást is még egy kis mustárral ízesítjük. Ezt még nem próbáltam, de szerintem finom lehet. Ha valaki esetleg elkészíti mustárosan is, írja meg, hogy milyen volt! :-)

5 megjegyzés:

Pilchard írta...

ÓÓÓÓÓÓ,de megkívántam!!Merre is laksz Szamóca?Beugranék egy adagért!
Bár nekem a mustáros verzió szimpatikusabb,jövő héten ki is próbálom!

Szamóca írta...

Pilchard, Pilisvörösváron!
Ugyan már mindet felfaltam, de tudnék enni még ilyet pár hétig - olyan fincsi volt. Szólj, ha jössz, mert akkor gyorsan készítek még. :-)
Biztos mustárral is jó, ha elkészítetted majd mesélj, hogy úgy milyen lett!

Pilchard írta...

ÓÓÓÓÓÓ! Ha tudnád mennyit voltam vörösváron,ott laktak a legjobb barátnőmék.De sajnos kiköltöztek ősszel Angliába.

Sajnos nem tudom a héten megcsinálni,mert nincs tofum,és csak jövő héten tudok beszerezni.De mindenképpen írom hogy milyen lett.

ilike írta...

Jól néz ki nagyon, de én a tofut még nem mertem kipróbálni!

Szamóca írta...

Ilike, nem kell tőle félni, nem egy nagy ördöngösség, nyugodtan kipróbálhatod.
Először én is idegenkedtem tőle, de most már nagyon szeretem, mert jól ízesíthető és szinte mindenhez illik.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket