Zöldborsóleves

2010. február 25., csütörtök

Ismét egy sűrű és hatalmas adag leves férjem kérésére.
Tényleg egy nagy lavórnyi mennyiséget főztem megint a legnagyobb lábasomban, de ez nálunk így is 2-3 nap alatt elfogy, pedig csak ketten esszük. Mi lesz később, ha már többen leszünk? Azt hiszem, be kell majd szereznem egy méretes üstöt...


Zöldborsóleves

2 fej vöröshagyma
3 kisebb szál sárgarépa
4 nagyobb krumpli
1 kg zöldborsó (nálam most fagyasztott)
250 g tönköly reszelt tészta (ugyanolyan, mint a karfiollevesben)
4 l víz
olaj

bors
leveskocka vagy vegeta
2 ek pirospaprika
kis csokor petrezselyem

1, Fele-fele arányban kevés vizet és olajat hevítünk egy lábosban.
2, A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a forró olajban üvegesre pirítjuk.
3, Megmossuk, tisztítjuk a sárgarépát is, karikákra vágjuk és a hagymához adjuk. Ha szükséges, egy kevés vizet még tehetünk alá és addig pirítjuk, amíg kicsit megpuhul.
4, Közben a krumplit is előkészítjük: pucoljuk és kockákra vágjuk, majd a sóval, borssal, leveskockával (vagy vegetával) együtt a zöldségekhez adjuk és felöntjük 4 liter forró vízzel.
5, Hozzáadjuk a zöldborsót is és addig főzzük, amíg a krumpli majdnem megpuhult. Ekkor hozzáadjuk a tésztát és puhára főzzük.
6, Mielőtt a tészta teljesen megpuhulna, a leveshez adjuk az apróra vágott petrezselymet és az aprítóba kiszedünk kb 3-4 evőkanálnyi krumplit, hozzáadjuk a pirospaprikát, ha szükséges egy kevés levet is és összeturmixoljuk. Ez lesz habarás, rántás meg miegyéb helyett.
7, Ezt a guszta piros masszát lassan kevergetve visszaöntjük a levesbe, még egyszer felforraljuk és már készen is van.

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Nagyon várom már a friss zöldborsót..

Szamóca írta...

Bizony én is!
Nagyon szeretjük a friss, zsenge zöldborsót.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket