Gyömbéres sült karfiol szezámmagos joghurttal

2010. február 16., kedd


Még novemberben történt, hogy minden nap kilószámra pusziltam befelé a karfiolt. Képes voltam egyedül több fej karfiolt megenni hetente, de nem ám más zöldségek közé sütve, főzve, hanem úgy jó töményen magában - karfiolt karfiollal. Ráadásul mindig jó nagy rózsáira hagytam, hogy egy olyan jóízű karfiolost tudjak beleharapni. :-)
Történt pedig, hogy éppen sikerült megszereznem egy régen áhított wokos szakácskönyvet, belelapoztam és rögtön az első oldalon ott mosolygott rám egy gyönyörűen fotózott karfiolkupac. Azonnal kipróbáltam.
Természetesen mire a mű elkészült az eredeti recept már csak nyomokban volt tetten érthető az ételben, ugyanis az elkészítésén és a fűszerezésén is változtattam és csak néhány alapanyagot tartottam meg: karfiol, gyömbér, szezámmag és egy zöldfűszeres öntet.
Amilyen gyors és egyszerű a fűszerezése és az elkészítése is, a végeredmény annyira különleges és finom. A gyömbér és a szezámmag csodákat művel a sült karfiollal úgy, hogy nem nyomja el az eredeti ízét.
A megadott mennyiség normális esetben két fő részére elég, de nekem annyira ízlett, hogy egy ültő helyemben benyomtam az egészet egy kevés körettel, úgyhogy mindjárt ebéd után készíthettem a következő adagot, hogy a férjemnek is legyen ebédje másnapra.


Gyömbéres sült karfiol szezámszósszal
(2 fő részére)

Karfiolhoz:
1 közepes fej karfiol
2-3 gerezd fokhagyma
néhány ek olívaolaj
1-2 kk gyömbérpor (vagy frissen reszelt gyömbér, de ebből kevesebb)

bors

Szószhoz:
1 pohár (150 ml-es) szójajoghurt
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor petrezselyem
néhány ek. szezámmag
1 ek citromlé



1, A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2, A karfiolt megmossuk és tetszés szerinti rózsákra szedjük.
3, Egy hőálló tálba vagy tepsibe elkeverjük az olajat a sóval, borssal, gyömbérrel és az apróra vágott fokhagymával. Azért én nem vágtam túl apróra a hagymát, mert szeretek sült fokhagymadarabokra harapni.
4, A fűszeres olajban alaposan megforgatjuk a karfiolrózsákat, úgy hogy mindenhol érje őket a finom aromás olaj.
5, A karfiolt a sütőbe rakjuk és addig sütjük, amíg megpuhul és egy kis színt kap a teteje. Azt hiszem, ez kb olyan 30-40 perc lehetett, de ez sütő és karfiol függvényében is változhat. Nagy önuralom kell kivárni mire elkészül, mert a gyömbéres sülő karfiol illata rabul ejti az embert.
Közben, ha esetleg ott ténfergünk a sütő körül, akkor egy evőkanál segítségével meg-meglocsolhatjuk a karfiolokat sülés közben a gyömbéres olajjal.
6, Közben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a szezámmagot, apróra vágjuk a petrezselymet és a fokhagymát, majd a sóval és a citromlével mindezt a joghurtba keverjük és állni hagyjuk.

A megsült karfiolrózsákat a joghurttal leöntve tálaljuk.
Én még héjában sült burgonyát kínáltam mellé, de bármilyen krumplis vagy barnarizses körettel is el tudom képzelni.

7 megjegyzés:

vegavarázs írta...

Egyszerű és nagyszerű! Nagyon tetszik, köszi!

Norka írta...

Nekem is volt egy karfiolos időszakom a télen. Bizonyára úgy működik ez, hogy hallgatunk a szervezet igényeire, és adott időszakban adott étel tápanyagaira van szükségünk.
Én is imádom a szezámot és a gyömbért! Tegnap is étlapon volt, hamarosan felkerül. Szép napot!

Szamóca írta...

Vegavarázs,
nagyon szívesen! ;-)

Norka,
igen, biztosan így működünk valahogy.
Például nagyon szeretem a sárgabarackot, meg az epret is. Mikor szezonjuk van, van hogy egész nap csak ezeket eszem kilószámra, de most egyiket sem kívánom. Viszont egy szép fej sült brokkolit el tudnék most pusztítani. :-)

Great írta...

koszonom, koszonom!!!
harom napja ezt eszem, egyszeruen nem kivanok mast:)) ez mar fuggoseg? ma az itthon talalhato zoldsegeket, mint repa, kaliforniai paprika is melletettem es locsolgattam, grilleztem egyutt a karfiollal. hat isteni lett Hugo is imadja, sot neki joghurttal ma az uj adagot leturmixoltam tesztaszosznak :D
szoval halas koszonet. ez a recept isteni :)

Szamóca írta...

Hugomum, nagyon szívesen! Örülök, hogy ennyire ízlik.
Igen, ez már lehet, hogy függőség. :-) Tény, hogy én is napokig csak ezt ettem, mert olyan könnyű és finom.
De jó, hogy Hugonak is ennyire bejön! És neki is gyömbéresen csinálod? Nem túl erős neki a gyömbér?

Great írta...

az az igazsag, hogy pici gyomberport tettem bele neki csak, de egyaltalan nem dominal. neki külön forgatom meg az olajban, a mienkben tobb a gyomber, mert imadjuk. mostmar minden zoldseget igy sutok, es termeszetsen a neveddel felteszem a csemetebe,(kicsit megvarialva) ha nem banod :) elore is koszi
szep napot!

Szamóca írta...

Hugomum, dehogy bánom, nyugodtan tedd fel. Örülök, hogy ennyire ízlik és hogy a saját ízlésetekre variáltad!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket