Poharas sütőtökkrém mogyorós csokoládéöntettel

2009. december 17., csütörtök

A csokis sütőtökpitéből maradt meg egy kevés töltelék, ami önmagában is nagyon finom, de maradt annyi, hogy valami poharas desszertet készítsek belőle kettőnknek. Annyira bejött nekem ez a sütőtök-csoki kombináció, hogy maradtam ennél a megoldásnál, így lényegében majdnem ugyanaz lett, mint a pite, csak kicsit másképp tálaltam. Olyannyira, hogy mikor elkészítettem mindent és poharakba akartam tölteni, akkor jöttem rá, hogy nekünk bizony nincsenek desszertes poharaink. Még jó, hogy a tökkrémhez tökünk az volt! Na, mindegy. Így viszont csak ilyen kis tálkákba került ez a finom desszert, de ezekről a kis tálkákról is tudni kell, hogy ez sem a miénk, csak a szüleimtől hoztuk el kölcsönbe még pár éve. Vagyis már jó pár éve, úgyhogy lehet, hogy már a miénk. :-)
Ez a desszert egyszerűsége és különlegessége miatt vendégvárónak is nagyszerű az ünnepek alatt, sőt a tökkrémet és a mogyorót már előre is elkészíthetjük, a vendégeskedés alatt pedig már csak a csokikrémet kell összekeverni és a desszertet összeállítani, ami pár perc alatt megvan - ennyi időre minden háziasszonyt tudnak egy kicsit nélkülözni a társaságból.
Az egész finomságot viszont nem jó előre elkészíteni, mert a tök állás közben még egy kevés levet ereszt(het, ilyenkor csak újra át kell keverni a krémet), ami az élvezeti értékén ugyan nem változtat, de ránézésre elég kiábrándító, ahogy a csokis tök úszkál a sárgás lében, mint az almapaprikák a befőttesüvegben. Ezért az összeállítást inkább hagyjuk az utolsó pillanatra.
(A receptet egyébként a GasztroTipp Színes karácsony elnevezésű receptversenyére is neveztem, úgyhogy mától megtalálható a GasztroTipp oldalán is.)


Poharas sütőtökkrém mogyorós csokoládéöntettel
(kb 8 adag)

Sütőtökkrémhez:
1 közepes sütőtök
5 ek méz
2 marék mazsola

Csokimázhoz:
70 g kakaó
6-7 ek méz
0,6 dl víz

Díszítéshez:
egy-két marék mogyoró

1, A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
2, A sütőtököt megmossuk, hosszában félbevágjuk, magjait kikaparjuk és néhány centis szeletekre vágjuk.
3, A tök szeleteket egymás mellé állítva alufóliával bélelt tepsire sorakoztatjuk és a kb 45-50 perc alatt jó puhára sütjük.
4, Amint a tök elkészült, kivesszük a sütőből és megvárjuk amíg kihűl.
5, Addig megmossuk és lecsepegtetjük a mazsolát, előkészítjük a poharakat, a mogyorót felaprítjuk. Én aprítóban daraboltam, de lehet mozsárban is, vagy úgy, hogy zacskóba tesszük és a nyújtófával "kinyújtjuk".
6, Ha kihűlt a tök, kikaparjuk a húsát a héjából, villával pürésítjük(mármint a tökhúst, nem a héját), majd hozzákeverjük a mézet és a mazsolát. Félretesszük, hogy ízei összeérjenek.
7, A csokikrémhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük.

8, Jöhet a finomság összeállítása (ahogy én készítettem): a csokikrémből egy keveset a poharak aljára töltünk, megszórjuk egy kevés mogyoróval, ráhalmozzuk a tökkrém felét. A krém közepébe kis mélyedést készítünk, ezt is feltöltjük csokival, megszórjuk mogyoróval és szépen ráigazítjuk a tök másik felét. A maradék csokit is ráöntjük a desszertre és a maradék mogyoróval díszítjük.
Nem kell hűteni, azonnal fogyasztható.

1 megjegyzés:

Bridge írta...

Hm, ez nem is oly bonyolult, mutatós is lehet... megjegyzem.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket