Karácsonyi kukoricacsillagok házi mogyorókrémmel töltve

2009. december 10., csütörtök

Most már engem is meglegyintett a karácsonyi hangulat szele, úgyhogy elkezdtem a karácsonyi sütiket kísérletezgetni. Ez a mogyorókrémes süti az egyik ilyen jól sikerült próbálkozás eredménye.
Az ötlet onnan jött, hogy a férjem egyik nap egy üveg mogyorókrémmel állított haza. Persze a cukor és a tejpor voltak a vezető hozzávalók benne, de emlékszem, hogy régen mennyire szerettem és már évek óta nem is ettem ilyet. Még a szüleimnél mogyorókrém mindig csak karácsonykor fordult elő, túl drága volt ahhoz, hogy mindig legyen otthon, így minden évben a Mikulás hozta és szépen be kellett osztanunk, olyannyira, hogy édesanyám mindig figyelte, hogy milyen vastagon kenjük meg a kenyeret és az étkezés végeztével még hányszor dugjuk vissza a krémbe a kiskanalat, hogy újra lenyalhassuk. Igazából nem sokszor, mert szigorúság volt, így legtöbbször még karácsonykor is volt a mogyorókrémből, úgyhogy ez amolyan adventi édesség nálam.
Ilyet most is szeretnék enni! Olyan nincs, hogy vegánul ne lehetne elkészíteni, nem hiszem, hogy a mogyorókrém csak tejporral és tonnányi cukorral készülhet. És nem is: ugyanis gyorsan kitaláltam egy pofon egyszerű, gyorsan elkészíthető változatot.
És ha már készül finom, egészséges mogyorókrém, akkor ahhoz ugyanilyen keksz is jár. Így született meg ez a recept.


Mogyorókrémes kukoricacsillagok
(16 darabhoz)

Kekszekhez:
320 g kukoricaliszt
15 dkg méz
1 kk szódabikarbóna
0,5 dl olaj
1 dl víz

Mogyorókrémhez:
150 g mogyoró
40 g kakaó (vagy karobpor)
100 g méz
1 dl víz

1, A kekszekhez a kukoricamézes receptje alapján (hiszen ugyanaz a tészta) összeállítjuk a tésztát és megsütjük a csillagokat.
2, Amíg a csillagok sülnek elkészítjük a mogyorókrémet: kávédarálóban (vagy egyéb erre alkalmas eszközben) ledaráljuk a mogyorót és a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk, amíg egy homogén masszát nem kapunk.
3, A mogyorókrémmel kettesével összeragasztgatjuk a csillagokat (de csak akkor, ha az már teljesen kihűlt, különben a krémben a méz folyékonnyá válik), úgy, hogy 1-2 evőkanálnyi krém még maradjon.
4, A maradék krémhez keverünk még egy kevés vizet, hogy hígabb legyen és ezzel a masszával díszítjük a sütiket. Én egy kis tölcsérbe töltöttem, aminek befogtam az alját és így az ujjammal tudtam szabályozni, hogy mikor és mennyi krém kerüljön a csillagokra, de nem vittem túlzásba: egyszerűen csak becsíkoztam őket, de szerintem így is jól néz ki.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor dobozba vagy a zárt sütőbe tegyük el, mert csak másnap fogyasztható, ugyanis akkorra puhul meg a keksz, és szilárdul meg rendesen a krém.

Tipp:
* Ha vannak gyerekek a háznál, nyugodtan kreatívkodhatnak (azt hiszem ilyen szó nincs is) ők a díszítéssel. Lehet rá smiley-t vagy egyéb mintákat rajzolni ill. tehetünk még rá mogyorót, diót vagy más magvakat is.
* A bolti mogyorókrémekhez képest, amelyek csak nyomokban tartalmaznak mogyorót, ez elég mogyorós krém lett, talán túlságosan is. Nekem így is ízlett, de készíthetjük kevesebb mogyoróval is.
* Sőt, készíthetjük csokikrémmel is ezt az édességet, ha valaki esetleg allergiás a mogyoróra, vagy csak nem szereti. Kakaót, mézet és kevés vizet keverünk ki ugyanígy és ezzel a masszával töltjük meg a csillagokat.
* De ha még az sem jó, tölthetjük bármivel: lekvárral, dió-, vagy mákkrémmel, pudinggal, vanília-, de még marcipánkrémmel is. A fantáziánkra van bízva. :-)

3 megjegyzés:

Pilchard írta...

Szia Szamóca!!

Már látom hogy nem sokáig fog állni a frissen vásárolt carobellám a polcon.
Ezt nagyon hamar ki kell próbálni,de mi lesz a plussz kilókkal????

Andi írta...

Szia Szamóca!
Nagyon guszta. Lehet lekvárral is??? Bár a fiúk lehet erre a verzióra szavaznak.

Szamóca írta...

Pilchard, karácsonykor ki foglalkozik a plusz kilókkal? Majd januártól diétázunk! :-)

Andi, szerintem lekvárral is jó, de bevallom, én még csak ezzel a mogyorókrémmel készítettem, a többi töltelék csak ötletként merült fel bennem. De ha kipróbálod valami más töltivel is, írd meg, hogy hogyan sikerült!

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket