Csalánturmix

2009. december 4., péntek

Néhány hete még tobzódott a csalán a környéken, úton útfélen csalán volt errefelé, de sajnos legtöbbször csak az utak és a vonat mellett. Nemrég viszont a kertünkben is előbújt egy - vesztére, mert hamar megtanulta szegény, hogy vega kertbe nem jó költözni. Ugyanis amint szép nagy levelei lettek, fotózkodás után már le is legeltem.
Természetesen zöld turmix készült belőle, ami most olyan igazi női ital lett: a csalán vastartalma mellé adtam hozzá egy C vitaminban gazdag narancsot, ami segíti a vas felszívódását.
Vegaság és vérszegénység? Ugyan már, ezt csak azok mondják, akik nem ettek még csalánt. :-)


Csalánturmix

1 banán
1 fél narancs
5-6 jégsaláta levél
2 közepes méretű csalán levelei
2,5 dl víz

Kevés vízzel a csalán kivétel mindent összeturmixolunk, majd hozzáadjuk a többi vizet és a csalánt is és mégegyszer alaposan összeturmixoljuk az egészet.

A csalán (népies nevei: csólyány, csohán, árvacsián, csollán, csípős csalán) jótékony hatásai:
A csalán minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig.
Levele:
- Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen, ugyanis segít köszvényes és reumatikus panaszok esetén is. Vizelethajtó, emésztést serkentő és keringésjavító anyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért hatékony a csalántea köszvény, izületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére, de fürdőként alkalmazva is nagyon hatásos.
- Erősítő hatású, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra. Összehasonlíthatatlanul nagyobb az ember teljesítő képessége, ha rendszeres fogyaszt csalánt, elűzi a tavaszi fáradtságot, teája élénkítő hatású.
- Vizelethajtó, jól átmossa a veséket, szabályozza a veseműködést, és kimossa a vese-és hólyaghomokot és a veseköveket, de ezek megelőzésére is jó. A vese- és hólyagkő-képződésre hajlamosaknak ezért érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, hogy segítségével még idejében kiválasztódjék a homok. Gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait éppúgy, mint a vizeletpangást. Vízkór (ödéma- szívödéma esetén is) esetén a csalán erős vízhajtó hatása segít. Veseműködéshez kapcsolódó ekcéma és fejfájás esetén is sikeresen alkalmazható.
- Segíti a székletürítést.
- Segítséget nyújt a csalán érszűkület esetén is, ezáltal a magas vérnyomás kezelésére is kiváló. A láb érszűkületénél a lábfürdő a leghatásosabb.
- Tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze is.
- Gyulladáscsökkentő hatású. Isiász, lumbágó, valamint a kar és a láb ideggyulladása esetén nagyon óvatosan, finoman masszírozzuk friss csalánnal a beteg testrészt. Isiásznál például a bokától kezdve a lábszár külső oldalán haladva a csípőig, onnan a belső oldalon vissza egészen a bokáig, nagyon lassan kenjük végig friss növénnyel a testet. Ezt csináljuk meg kétszer, majd befejezésül a csípőtől indulva lefelé a fart is bekenjük. Utána a bőrt hintőporozzuk be. Készíthetünk csalán-léből borogatást is, ami szintén ugyanilyen hatású.
- Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. A csalántea hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak, lépmegbetegedések és még a tumort is ellen javasolt.
- Az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, vértisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti. A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét. Tisztító hatásának gyomor-, bél és hólyaghurut esetén is hasznát vehetjük.
- A csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Vérképző tulajdonsága sápkór, vérszegénység és más súlyos vérmegbetegedés esetén is hatékony segítséget biztosít. A csalán leve vérkötődésre, a vérnyomásra, véredények izomzatára és az oxigén képződésére a vérben is sikeresen alkalmazható.
Minden görcs, akárhol jelentkezik is, vérkeringési zavarra utal. Ilyenkor ajánlatos a csalánfőzettel történő lemosás és a fürdő. Ez vonatkozik a koszorúér-szűkület speciális esetére is (és az Angina pectoris esetére is). Hajoljunk a fürdőkád fölé, és langyos csalánfőzettel mossuk le a szívtájékot, egyúttal finoman masszírozzuk is. A csalán leve jótékonyan hat a szív működésére, az idegrendszerre és az idegek működésére is.
- Egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma).
- Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére, borogatóként pedig bőrkiütésekre használják.
- Mosóvizes változatban és gyógyteakánt is kiválóan alkalmas hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. Serkenti a haj növekedését, dúsulását, a csalán rendszeres használatának eredménye csillogó haj, korpamentes fejbőr, rugalmas hajszál, ugyanis a csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.
- A kovasav-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat.
- Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük, mert serkenti az inzulin elválasztást.
- A csalántea hetekig tartó ivókúra formájában a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései, gyomorgörcsök és -fekélyek, bélfekélyek (pl: nyombélfekély), de még gyomorrák ellen is javasolt. Fogyaszthatjuk még tüdő-megbetegedések ellen is, légúti allergiában pedig enyhíti a tüneteket.
- Vírusos megbetegedésektől és baktériummal fertőzött váladékoktól ugyancsak hatásosan véd.
- Gyulladásos bélbetegségek ellen is alkalmazható, mint például a Crohn betegség és a colitis ulcerosa.
- A lábgombásodás a csalánfürdő és a tea együttes alkalmazása során gyorsan megszüntethető.
- Áztatott levével öntözve a növényeket eltűnnek a kórokozók a kertünkből
- Folyamatos fogyasztása vagy bizonyos időnkénti kúrák megelőzik a rákos megbetegedéseket.
- Párját ritkító vitamin és ásványi anyag tartalma van. Többek között tartalmaz A és C vitamint, vasat és szelént, ezt az öregséget késleltető ásványt (megfelelő talajban, általában vadon teremve). Tápértéke tavasszal virágzás előtt a legnagyobb.
- Vérzés csillapító: elsősegélyként nyugodtan használhatunk csalán levelet. A felső hajtásokat leszedve műanyag zacskóba tesszük és pépesítjük egy tiszta kővel vagy kalapáccsal. A pépet tiszta ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre. Ugyanezt megtehetjük egy csomó spenóttal is. A vérzésnek perceken belül el kell állnia.
- Nemcsak gyulladás-, de fájdalomcscsillapító is: akár pépes, akár csalán-léből készült borogatással az ütéssel járó fájdalmakat is csillapíthatjuk, valamint az ütés után megdagadt testrészeket.
- A csalán leve jótékony hatással van a csontok és az izmok egészségére, felépítésére is,
- illetve a fehérje, szénhidrát és a keményítő anyagcseréjére.
- Teája csillapítja a köhögést, de jó fájós torokra is és hurutos állapotok megszüntetésére.
- Szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. A csalánkezelés eltünteti a tinédzserekpattanásait.
- Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet.

Gyökerének hatásai:
- Szintén gyulladáscsökkentő,
- immunstimuláló és
- csökkenti a koleszterinszintet is.
- A gyökérben található ß-szitoszterol enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezdeti tüneteit.

A csalán leveleit fogyaszthatjuk:
Teaként édesítés nélkül vagy turmixokba, salátákba.
Ezen kívül különféle tésztákba is tehetjük: lehet vele gyúrt tésztákat színezni, de mehet palacsintatésztába, gombócba, zöldségfasírtba is.
Levesbe, főzelékbe is főzhetjük, vagy akár csalánlevest és csalánfőzeléket is készíthetünk belőle. Párolva és ízesítve krémként akár kenyérre, akár töltelékként is felhasználható, sőt, néha sörhöz is használják fűszerként.
Ennyi jó tulajdonsága után viszont én sajnálom főzni, sütni, hőkezelni, úgyhogy, amikor csak tehetjük, fogyasszuk inkább nyersen!

(Források: Házipatika, Népgyógyászat, Wikipédia)

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Üdv, lehet, hogy hülye kérdés, de a csalán turmixban nem csíp? :) Kipróbálnám, de el nem tudom képzelni, hogyhogy nem csíp.. Köszi előre is a választ!

Szamóca írta...

Szia Zs,
üdvözöllek a blogon.
Egyáltalán nem kérdezel hülyeséget! Először én sem tudtam, hogyan lehet csalánt enni, ki kellett tapasztalni.
Szóval, a csalán, a növény maga nem csíp, nincsen csípős íze, mint az erős paprikának. A csalán csak védekezésképpen bocsát ki méreganyagot a levelén található kis szőrökön keresztül. Szerencsére ezeket lehet idomítani. :-)
Én úgy szedem és készítem el a csalánt, hogy egy vastagabb zacskót húzók a kezemre, azzal letépkedem a leveleket, amikre ráhúzom a zacskót. Engedek a zacskóba vizet, összeszorítom a száját és néhány percig rázom a csalános vizet. Ettől letöredeznek a csalán szőrei és ezután már kézzel is meg lehet fogni és a turmixgépbe tenni.
A csalánnak egyébként enyhén vasas íze van a vastartalma miatt. Olyasmi, mint a vasas víznek, csak ez sokkal egészségesebb.
Mindenképp próbáld ki a csalánt salátába tépkedve és turmixolva is!

Unknown írta...

A csalam turmixolva nem csip nyugodtan lehet fogyasztani,4 vagy 5 csalanlevel kb 2 deci vizben jol osszegurmixolni lessz belole eggy zold habos kutyulek azf megini es kesh ket het es fdnyes eros lessz a haj es jobb a kozerzet.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket