Barnarizses tofutortácskák rozmaringos-sütőtökös burgonyával, sült céklahabbal

2009. december 20., vasárnap

Bizony nagyon megörültem, amikor olvastam a Gasztrotipp receptversenyének kiírását, hogy idén színes karácsonyi ételeket várnak. Hát mi ez, ha nem a karácsonyi zöldségfogyasztás mellett ágáló felhívás? Hiszen mi másból lehetne színeset készíteni, ha nem zöldségből, gyümölcsből? Egyből úgy éreztem, ez a vegáknak felhívás keringőre, úgyhogy semmi pénzért ki nem hagynám. :-)
Agyaltam is sokat, hogy mit készítsek, ami színes is és különleges is annyira, hogy ünnepi menü lehessen belőle. Ja, és nem utolsó sorban nem árt, ha finom lesz és rajtam kívül más is megeszi esetleg.
Az alapanyagokkal nem volt gond, hiszen a sütőtök, a cékla és valamilyen zöld leveles növényke a tél legszínesebb zöldségei. Fagyasztóból előkapott zöldségeket, gyümölcsöket most nem akartam felhasználni, legyen ez a menü igazi téli, karácsonyhoz illő.
Kigondoltam ám ezeknek sokféle variációját is, például, hogy a céklát a sütőtökkel sütöm és mártásként a rukolából készítek valami zöld öntetet, végül mégis ennél a megoldásnál maradtam. Bár először tartottam tőle, hogy a sok szín sokféle ízt is takar és nem biztos, hogy együtt is finomabb lesznek, de ez nem következett be: a cékla jellegzetes ízét némileg tompította a joghurt és a habbá "verés", a sütőtök karakterét pedig a burgonya és a fűszerek enyhítették egy kicsit és így nagyon jól megvolt egymással ez a kétféle zöldség. A tofufasírt állagra nagyon hasonlít a darált húsból készült fasírtokhoz, ízét azonban a céklahab nagyon jól kiemeli, mindez pedig legnagyobb meglepetésemre nagyon jól harmonizál a rukolával.
Bevallom, a rukolát először csak díszítésre szántam, de rá kellett jönnöm, hogy nagyon illik ízben is ehhez a színes, különleges összeállításhoz.
A sütőt pedig megfelelő szervezéssel jól ki tudjuk használni és holtidő nélkül tudunk mindent megsütni és elkészíteni.
(A recept megtalálható a mától megtalálható a GasztroTipp oldalán is.)


Barnarizses tofutortácskák rozmaringos-sütőtökös burgonyával, sült céklahabbal

Céklahabhoz:
4 közepes cékla
néhány ek olívaolaj

bors
rozmaring
méz
citromlé
kb 1 pohár (150 ml-es) szójajoghurt (de lehet másfél pohár is, ha van még otthon)

Körethez:
6 szem közepes krumpli
fél sütőtök
olívaolaj
4 gerezd fokhagyma

bors
kömény
rozmaring
Fasírthoz (15 db-hoz):
1 doboz tofu (300 g) - ha van, akkor jobb a füstölt változat
300 g főtt barnarizs (már főtten mérve, ugyanis az előző napi ebédből maradt rizs, így ehhez a fasírthoz már nem kellett főznöm)
100 g barnarizsliszt
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek sörélesztőpehely
1 paprika
másfél csokor petrezselyem
olaj

bors
kömény

Díszítéshez:
rukola

1, A céklát meghámozzuk, kockára vágjuk, sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezzük, néhány ek olívaolajjal meglocsoljuk és összeforgatjuk, hogy a céklákat mindenhol fűszeresek és olajosak legyenek. A sütőbe tesszük a céklát, melle pakoljuk a megmosott krumplikat, bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és kb 45 percig sütjük, amíg a cékla megpuhul (ez sütő függvényében változhat, hogy kinek milyen gyorsan melegszik a sütője).
2, A krumplikat közben figyeljük, nem szabad puhára sütni őket, sőt még készre sem. Mielőtt kész lenne, kivesszük őket a sütőből és félretesszük hűlni.
3, Közben összeállítjuk a tortácskákat. A petrezselymet, paprikát, 1 gerezd fokhagymát, a főtt rizs harmadát, vagy felét néhány ek olajjal és kevés vízzel összeturmixoljuk. Épp csak annyi olajat és vizet adjunk hozzá, amennyivel turmixolhatóvá válik.
4, A masszát a maradék rizshez keverjük és hozzáadjuk a tofut lereszelve, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a rizslisztet, a fűszereket és a sörélesztőpelyhet. Alaposan összegyúrjuk, olajozott muffinformába töltjük és ha elkészült a cékla, akkor mehetnek a fasírtok is a sütőbe: 180 fokon, 45 perc alatt készülnek el. A muffinformát nyugodtan tölthetjük tele, nem fognak a fasírtok már nőni.
5, A céklát is félretesszük hűlni és amíg a fasírtok sülnek, összeállítjuk a köretet: a sütőtököt meghámozzuk, kockára vágjuk. Legegyszerűbb, ha a tököt először kb másfél-két centis korongokra vágjuk és úgy hámozzuk. Ráadásul a töknek az elkeskenyedő, mag nélküli felét használtam fel, így magozni sem kellet. (A tök másik feléből mogyorós csokiöntetes poharas sütőtökkrém készült.)
6, A krumplikat is meghámozzuk, a tökkel azonos méretű kockákra vágjuk és a tökkockákkal együtt egy tepsibe halmozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a fűszereket és egy kevés olajat. Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a fűszer és az olaj mindenhol bevonja a sütnivaló zöldségeket.
7, Amint a fasírt elkészült, már helyet is cserélhetnek a tökös krumplival, amit kb olyan 20-25 percig sütünk, amíg a tök megpuhul. Ne süssük túl, mert a tök hajlamos annyira megpuhulni, hogy krémesre szétesik. Valószínű úgy is finom egyébként, csak úgy nem néz ki olyan jól, mint így a sárga és narancssárga kockák a tányéron.
8, Amíg a köret is sül, elkészítjük a céklahabot. A már kihűlt céklát összeturmixoljuk a szójajoghurttal (nyugodtan használhatunk többet a kívánt állag és szín eléréséhez. Az ízén nem fog sokat változtatni, hiszen a céklának nagyon jellegzetes íze van), illetve néhány evőkanál mézzel és citromlével ízlés szerint. Nagyon kellemes krémes, lágy habot fogunk kapni.

Ha minden elkészült, akkor a tofutortácskákat rukolaágyon tálalva, céklahabbal díszítve tálalhatjuk a tökös-krumplis körettel.

Részletekben itt találhatjátok a recepteket:
Barnarizses tofufasírt
Rozmaringos-sütőtökös burgonya
Sült céklahab

9 megjegyzés:

siccike írta...

Hú, ez (is) egy szuper jó, ötletes és nagyon szép kompozíció! Nagyon ügyes vagy!:-)

KryaSpirit írta...

Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok Neked és Szeretteidnek!

Andi írta...

Boldog karácsonyt kívánok!

Andi írta...

Boldog új évet kívánok Neked és a családodnak!

Szamóca írta...

Siccike, örülök, hogy tetszik, tényleg nagyon fincsi volt!

Benzsi, Andi, köszönöm szépen a jókívánságokat! Ne haragudjatok, hogy csak most reagálok, de bizony én be nem kapcsoltam a gépet karácsonykor. :-) Szóval, remélem jól telt és örömteli volt a karácsonyotok ill. ezúton kívánok nektek nagyon boldog új évet!

Gyöngyi írta...

Nagyon boldog Új Esztendőt kívánok, Neked, és kedves Családodnak!

Szamóca írta...

Gyöngyi, köszönöm szépen!
Neked is és a családodnak is nagyon boldog új évet!

mikka írta...

Kedves Szamóca!

Karácsony első napjára elkészítettem a tofutortácskákat céklahabbal, és a sütőtökös burgonyát. Nagyon-nagyon sikeres lett. (kacérkodtam is a gondolattal,hogy lefényképezem, olyan jól nézett ki. Hálás vagyok azért, hogy a nagy családi összejövetelen bátran felvehette a versenyt a húsnélküli menü a húsossal:) mind külcsín, mind belbecs tekintetében... Mivel az elmúlt két hétben én sem kerültem gép közelébe, így utólag kívánok áldott, békés új évet! (magunknak pedig sok finomságos receptet:)
Mikka

Szamóca írta...

Mikka, köszönöm a "jelentést"! :-)
Ez szuper, hogy vega menü is volt nálatok, annak meg külön örülök, hogy ilyen sikere volt ennek a színes finomságnak.
Nagyon jól főzhetsz ám, ha ennyire mennek a vega étkek is a családban!
Legközelebb azért fotózd le, én kíváncsi vagyok a kreálmányaidra!
Neked is és a családodnak is áldott, boldog új évet kívánok! (Még pár hét és a receptek is jönnek :-)

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket