Puliszka őszi színekben - vegán sajtszósszal

2009. november 18., szerda

Tombol nálunk a puliszka-őrület!
Rájöttem, hogy semleges íze miatt hihetetlen változatossá tehető. Ráadásul nagyon megszerettem, mert laktató, de ugyanakkor elég könnyű ételnek is érzem: nem küld a fotelba pár órára görögdinnyét megszégyenítő méretűre puffadt hassal és fáradságtól leragadó szemekkel.
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, édesen és sósan is finom, egészséges, sokkal jobbnak tartom például a különféle tésztáknál és nem utolsó sorban pedig annyira jó színe van - olyan napsárga. A ragyogó, nyári napsütés jut róla eszembe...
Mindenesetre most őszi színekkel kombináltam és egy kis sajtszósszal megbolondítottam, amitől nemcsak az íze lett szuper, de a zöldségek is kellemesen szaftosak.
Borús, őszi napokra kitűnő hangulatjavító étel. :-)


Puliszka őszi színekben

Puliszkához:
3 pohár (most 2 dl-es) kukoricadara
1,8 l víz

bors
kömény
bazsalikom
kakukkfű

Vegán sajtszószhoz (ugyanaz, mint a vegán pizzán):
2-3 nagy marék kukorica
kb. 3-4 evőkanál sörélesztőpehely
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
citromlé
szerecsendió

bors



Színekhez :-) :
Zöld:
kb 8-10 szem kelbimbó
Lila:
1 fej lilahagyma
fél padlizsán

Sárga:
1 nagyobb paprika
2 marék kukorica

Narancssárga:
1 nagyobb szál sárgarépa
(vagy bármilyen más zöldség még ezeken kívül, ami épp van otthon)

olívaolaj

bors
kömény
kakukkfű
majoranna
oreganó



1, A kukoricadarát 6 dl vízzel elkeverjük, a maradék vizet felforraljuk és a fűszerekkel együtt a darára öntjük. Közepes lángon, sűrűn megkeverve készre főzzük.

2, Míg a puliszka fő, előkészítjük a zöldségeket: a kelbimbó kivétel mossuk, tisztítjuk, kockázzuk a zöldségeket és egy nagyobb tálba halmozzuk a fűszerekkel együtt. Néhány evőkanál olívaolajjal összekeverjük és félretesszük. A kelbimbókat csak megmossuk, félbevágjuk és szintén félretesszük, amíg vár a sorára.
3, Amint a kukoricakása elkészült, egy vékonyan kiolajozott tepsibe (jó nagyra, hogy szépen elterüljön) öntjük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
4, Elkészítjük a sajtszószt is: aprítóban vagy turmixgépben alaposan összeturmixoljuk a hozzávalókat. Ha szükségét érezzük egy kevés vízzel hígíthatjuk.
5, A sajtszósz felét vagy harmadát szétterítjük a puliszkán, majd a kelbimbókat vágott felükkel lefelé belenyomkodjuk, erre halmozzuk a fűszeres zöldségeket és már mehet is a 180 fokos sütőbe.
6, 30 percig sütjük, majd ráöntjük a maradék sajtszószt is és további 15 percet sütjük még 200 fokon, amíg szép színe nem lesz a tetejének.


Kockára vágva, forrón tálaljuk, akár római saláta leveleket is adhatunk mellé.

További puliszkás receptjeim:

Banános-kókuszos kukoricakása
Sült zöldséges puliszkagombóc zöldfűszeres-sült kelbimbós mártással

2 megjegyzés:

Bridge írta...

Azt még nem is láttam sehol, hogy kukorica lenne az alapja a vegán sajtszósznak. Gondolom finom így is, no majd egyszer...

Szamóca írta...

Bridge, nem muszáj kukoricával csinálni, én is kipróbáltam már többféle zöldséggel is.
Azért nem láthattad még sehol, mert ezt én találtam ki, azért, hogy ne legyen egy ételben olyan rengeteg féle hozzávaló. Így mindig olyan zöldségből készítem a szószt, ami már magában az ételben is van.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket