Rizságyon sült snidlinges karfiol

2009. október 19., hétfő

Végre, végre beköszöntött a karfiolszezon!
A piacokat elárasztották a szebbnél szebb karfiolok, úgyhogy zsákszámra hordtam haza őket a múlt héten. Nagyrészét elraktam a fagyasztóba télire, másik részéből pedig karfiol készült karfiollal - és még mindig nem unjuk...

Szerettem volna valami nagyon egyszerűt és nagyon karfiolosat összedobni múlt héten. Semmi kedvem nem volt még köretet sem csinálni, úgyhogy bedobtam mindent egy tepsibe, nyakon öntöttem egy kis fűszeres szósszal és háromnegyed óra múlva már kész is volt az ebéd és közben szinte semmi munka nem volt vele.

A rizs olyan szépen befőtt a zöldség közé, annyira jól nézett ki és olyan jól összeértek az ízek benne sütés közben, hogy azt hiszem legközelebb kelbimbóval is ki fogom próbálni ezt az összeállítást.


Rizságyon sült snidlinges karfiol
(5-6 főre)

500 g barnarizs
1 közepes fej karfiol
sok snidling

bors
kömény
majoranna

Öntethez:
2-3 ek. barnarizsliszt
0,5 l víz
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
snidling

bors
kömény

1, A rizst megmossuk, egy magas falú tepsibe szórjuk és így szárazon betoljuk a sütőbe pár perce 180 fokon, amíg előkészítjük a karfiolt. Közben néha átkeverjük.
2, Másfél liter vizet forralunk, közben a karfiolt megmossuk, kisebb és nagyobb rózsákra szedjük, a torzsáját apróra vágjuk.
3, Ha már egy kicsit megpirult a rizs, kivesszük a sütőből, fűszerezzük a snidlinggel és a többi fűszerrel, felöntjük a forró vízzel, megkeverjük és a karfiol rózsákat a rizs közé igazítjuk.
4, Alufóliával lefedjük, visszatesszük a sütőbe kb 30-40 percre, amíg a rizs és a karfiol is megpuhul.

5, Addig elkészítjük a mártást: a barnarizslisztet csomómentesre keverjük egy kevés vízzel, majd a többi vizet is hozzákeverjük és sűrűre főzzük. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük.
6, Ha a mártás elkészült, hozzákeverjük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a snidlinget, majd az egészet a karfiolra öntjük és alufólia nélkül még 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a teteje egy kis színt kap.

Friss snidlinggel megszórva tálaljuk.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket