Mogyorós mézeskalács

2009. szeptember 30., szerda

A napokban ettem valami bio süteményt az egyik bioboltból. Már nem tudnám megmondani, hogy hol vettem és ki gyártotta, de azt nem tudom felejteni, hogy milyen finom volt a méz és a mogyoró találkozása a puha kekszben. Így gondoltam egyet és emlékeim alapján összedobtam én is valami hasonlót. Persze csak hasonlót, mert minden szemérmesség nélkül merem állítani: az enyém sokkal, de sokkal jobb lett. :-)
Erre tanúim is vannak, ugyanis a család köztudottan reform sütemény ellenző hímnemű tagjai levegőt sem véve pikk-pakk befalták az egészet. Nekem alig maradt, kénytelen leszek sütni magamnak is egy adagot...


Mogyorós mézeskalács
(54 db lett belőle)

25 dkg liszt (nálam 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és 10 dkg fehér liszt)
15 dkg méz
15 dkg darált mogyoró
0,7 dl olaj
1 tk. szódabikarbóna
fahéj és/vagy szegfűszeg (elhagyható, én most egyiket sem tettem bele)

1, A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Először iszonyúan ragad, de ne ijedjünk meg: ha összeállítjuk egy gombóccá és valahogy megszabadulunk tőle, tegyük félre egy fél órára és utána lisztes kézzel lisztes nyújtódeszkán már szépen lehet vele dolgozni.
2, A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, de ne túl vékonyra, talán olyan fél centi vastag jó lesz.
3, Kiszaggatjuk tetszés szerinti formára, nyomunk a közepükbe egy-egy fél mogyorót és már mehet is 180 fokra előmelegített sütőbe.
4, 10-15 percig (de inkább 10) sütjük és ha nem fogyasztjuk azonnal, akkor kőkemény lesz, viszont így ellen tudunk állni a kísértésnek és nem esszük meg egyből az összeset, ugyanis másnapra légmentesen záródó dobozban megpuhul és igazából ilyenkor a legfinomabb.

Tipp:
Ha már nagyon nem bírunk magunkkal a következőképpen szoktam segíteni a sütinek puhulni: kistányérra teszem a sütiket és berakom az egészet a sütőbe a tepsire, amibe öntök egy pohár vizet, becsukom a sütőt és úgy hagyom néhány órára. Közben néha ránézek, mert van, hogy pótolni kell a vizet, de gyorsan puhul és isteni finom puha mézesek lesznek belőle.
Akár karácsonyra a szokásos mézeskalács helyett is kiváló, díszíteni is lehet nálam kreatívabban mogyoróval vagy egyéb magvakkal.

4 megjegyzés:

Dulmina írta...

Köszönöm a receptet, tényleg nagyon finom kekszek lettek, méltó felhasználási módja a saját termésű mogyorónak (és még el se fogyott mind).

Szamóca írta...

Dulmina, örülök, hogy ízlett. Láttam a blogodon is, nagyon szép kekszeket készítettél!
A saját mogyoróért pedig irigyellek ám egy kicsit! :-)

Nina írta...

A méz nem vegán.

Nina írta...

A méz nem vegán.

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket