Töltött paprika

2009. augusztus 19., szerda

A paradicsomos töltött paprika a lecsóhoz hasonlóan igazi nyári étel, ezért már több blogger kollegina (Dulmina, Rongybaba) konyhájában is készült különböző változatokban az utóbbi napokban, hetekben, most hétvégén pedig nálunk is ez volt a menü tepsis-sárgarépás változatban.
Tölteléknek a gombás rizst most nem kívántam, túl nehézzé tette volna ezt az egyébként könnyű étket. Olajos magokkal is gazdagíthattam volna a paprikábavalót, de ugyanilyen oknál fogva most inkább a sárgarépánál maradtam, aminek édeskés íze meglepően jól harmonizált a savanykás-édeskés paradicsomszósszal.


Töltött paprika

(kb. 5-6 személyre)

9 szép formás paprika

Töltelékhez:
500 g barnarizs
2-3 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 szál sárgarépa
kevés olaj
zeller
petrezselyem
majoranna
bors
kömény


Paradicsommártáshoz:
2 liter paradicsomlé (ennek hiányában sűrített paradicsom vízzel és mézzel elkeverve)
2 doboz sűrített paradicsom
5-6 szem paradicsom
méz
zeller
bors
kömény


1, Először elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Ha az olajat már felszívta, inkább még egy kis vizet öntsünk alá és úgy pároljuk tovább.
2, A sárgarépát is megpucoljuk és apróra vágjuk (én aprítóban daraboltam fel), a hagymához adjuk és néha megkeverve együtt pároljuk őket.
3, Közben megmossuk a barnarizst, lecsepegtetjük és a zöldségekhez adjuk, néha megkeverjük.
Ne
gyed óra múlva a töltelékhez adjuk a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát és felöntjük kb. másfélszeres mennyiségű (lehetőleg forró) vízzel. Jól megkeverjük, lefedjük és közepes lángon puhára főzzük a rizst. Keverni közben nem szabad, nem fog leégni! Ha szükséges, vizet még tölthetünk utána, de nem baj, hogyha nem lesz teljesen puha, hiszen majd a paradicsomszószban puhul tovább.
Viszont ha már kész, félretesszük a fedőt, hagyjuk még a maradék vizet elfőni róla és csak ezután húzzuk félre a tűzről és csak ekkor keverjük meg.

4, A paprikát megmossuk, kicsumázzuk óvatosan, hogy tényleg csak a csumáját távolítsuk el és a húsa ne sérüljön. Megtöltjük őket a kész töltelékkel és egymás mellé egy magas falú tepsibe fektetjük a paprikákat. Ha maradt töltelékünk és egy kis hely is a tepsiben, akkor azt is be
lehalmozzuk és jöhet rá a mártás.
5, A paprikákon eloszlatjuk a fűszereket, még a zeller szárát is behajtogathatjuk közéjük, hogy az íze kifőjön. Meglocsoljuk mézzel a művünket, majd rákockázzuk a paradicsomokat is és a sűrített paradicsommal elkevert paradicsomlevet is ráöntjük.
6, Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a paprikák megpuhulnak. Ez nálam kb. egy óra volt.
Sülés közben néha rájuk nézünk és a paprikák kikandikáló részeit meglocsoljuk a szósszal, hogy a tetejére is süljön a paradicsomos mártásból.

Ezt még a férjem is mindenféle kivetnivaló nélkül ette, sőt meg is dicsérte, ami évente talán egyszer-kétszer szokott előfordulni nála, úgyhogy ne csodálkozzunk, ha hamar elfogy: nagyon könnyen csúszik és még finom is!

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket