Tökös-bazsalikomos burgonya

2009. augusztus 16., vasárnap

Mielőtt azt hinnétek, hogy csak édességeken élünk, gyorsan közzéteszem az elmúlt napok ebédjét.
Idő hiányában nem volt nagyobb főzőcskézés, de ez az egyszerű és gyorsan elkészíthető étel is nagy sikert aratott.


Tökös-bazsalikomos burgonya
(kb. 3-4 fő részére)

6-7 nagy szem burgonya
1 közepes patisszon vagy tök
4 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 közepes paprika
2 doboz (150 ml-es) szójajoghurt
néhány evőkanál olívaolaj
majoranna
bazsalikom
kömény
bors


1, A burgonyát héjastul félig puhára főzzük, vagy a sütőben 180 fokon 15-20 percet sütjük, majd meghámozzuk (ha újburgonyáról van szó, akkor ez a művelet el is maradhat), kockára vágjuk és egy nagyméretű tepsibe halmozzuk. Befűszerezzük és nagyon kevés olívaolajjal összekeverjük úgy, hogy a burgonya mindenhol fűszeres és olajos legyen.
2, A patisszont is meghámozzuk, kockára vágjuk, a burgonyán szétterítjük.
3, Apróra daraboljuk a paprikát illetve a vöröshagyma és a fokhagyma felét is. Ezt is a krumplira tesszük és enyhén megsózzuk.
4, 180 fokos sütőbe toljuk a zöldségeket és addig sütjük, amíg mindegyik át nem sült rendesen, vagy meg nem pirult egy kicsit a teteje. Ez körülbelül 30-35 perc, addig elkészítjük rá a mártást.
5, A szójajoghurtot is a zöldségekhez használt fűszerekkel befűszerezzük, hozzákeverjük még a maradék hagymákat apróra vágva és a tepsis sültre öntjük.
6, Néhány percre (ez kb negyed óra) még visszatoljuk a sütőbe (mostmár lehet 200 fokon is), amíg a finom mártás rásül a ropogós zöldségekre.
Friss salátával tálaljuk. Én római salátát kínáltam mellé.


Megjegyzés:
Ez nagyon változatosan elkészíthető étel, variálhatjuk a fűszerezését és a zöldségeket is. Fűszerezhetjük rozmaring-kakukkfű párossal, vagy borsikafűvel, petrezselyemmel, tárkonnyal, tavasszal feldobhatjuk medvehagymával, de én kaporral is nagyon szeretem. Tehetünk bele padlizsánt, cukkinit, paradicsomot, kukoricát, sárgarépát, vagy ami épp van otthon. Szósz nélkül is nagyon finom, de megszórhatjuk pirított szezámmaggal, vagy egyéb magokkal is.
Megunhatatlan és nagyon gyorsan elkészíthető, mert keveset kell foglalkozni vele.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket