Szilvás és epres gombóc

2009. augusztus 15., szombat

Évek óta készülök a sárgabarackos gombóc elkészítésére és most úgy éreztem, a héten ennek is eljött az ideje. Életemben először fogok gombócot készíteni, ráadásul a kedvenc gyümölcsömből. Már teljesen beleéltem magam, amikor szembesülnöm kellett a valósággal: sehol nem kapni sárgabarackot. Bejártam a környék összes zöldségesét, boltját, hipermarketjét, de még rothadófélben lévő, megmaradt, horroráras barackokat sem lehetett találni sehol.
Erről megint lemaradtam, várhatok egy évet ismét a sárgabarackos gombócra.
Viszont férjemmel annyira belelkesültünk a gombóctémára, hogy mégiscsak ezt készítettem, de a megszokott szilvás változatot. Az elmúlt hétvégi rebarbarás-epres crumble sikerén felbuzdulva pedig a rebarbara helyett most a férjem könyörgött egy kis eperért is, így lett terítéken szilvás és epres gombóc is - természetesen szigorúan csak mézzel, cukor nélkül...


Szilvás és epres gombóc


Tésztához:
burgonya
teljes kiőrlésű tönkölyiszt

fehér liszt
olaj


Töltelékhez:
szilva
eper
méz

fahéj

Prézlihez:
olaj
zsemlemorzsa
búzacsíra


1, A burgonyát megmossuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
2, Ha megpuhult, lehúzzuk a héját és krumplinyomón áttörjük. Kevés olajat adunk hozzá és annyi lisztet (nálam a teljes kiőrlésű és a fehér liszt aránya kb 3:2, vagyis kicsit több mint a fele tönkölyliszt), hogy formázható, de
nem túl lágy masszát kapjunk.
3, Közben egy lábasban enyhén sós vizet forralunk a gombócok főzéséhez és elkészítjük a prézlit is. Lábasban vagy serpenyőben nagyon kevés olajat forrósítunk és ebbe tesszük a zsemlemorzsát és a búzacsírát (én fele-fele arányban tettem), majd folyamatosan kevergetve ízlésünknek megfelelőre pirítjuk.
4, A legtöbb recept szerint a tésztát kinyújtjuk, de én ettől eltekintettem és a lisztes kezemben egy gombócnyi tésztát laposra húzgáltam és úgy töltöttem meg. A gombócok k
özepébe tesszük a gyümölcsöt, egy fél teáskanál mézet és egy szórásnyi fahéjat. Jól lezárjuk tésztát, nehogy a finom fahéjas méz a főzővízben végezze és gombóccá formázzuk.
5, A lobogó forró vízbe tesszük a gombócainkat, óvatosan megkeverjük, nehogy leragadjon a lábas aljára, majd amikor feljöttek a víz tetejére még pár percet hagyjuk főni, végül a prézliben megforgatjuk őket.
6, Tálaláskor egy kis mézzel leöntjük és fahéjjal enyhén megszórjuk.

Megjegyzés:
Mivel tényleg először készítettem ilyet, semmit nem bíztam a véletlenre, úgyhogy az első gombócot egymagában főztem meg, majd mindjárt meg is kóstoltam, hogy eléggé megfőtt-e, illetve szükséges-e még egy kis liszt a tésztába. Jó volt a megérzésem, mert a tészta kicsit kicsit lágy lett, így még gyúrtam bele egy kevés lisztet, hogy megfelelő legyen az állaga, de lágyan is nagyon finom, úgyhogy mindenkinek az ízlésére van bízva, hogy hogyan készíti, ezért is nem írtam mennyiségeket a hozzávalókhoz.

A prézlit pedig évek óta (eddig leginkább mirelit derelyékhez) búzacsírával készítem és még a legfanatikusabb antiegészségpárti táplálkozó ismerőseim, rokonaim sem vették észre a turpisságot, úgyhogy nyugodtan készítsük így, sosem derül ki.

Kicsit aggódtam viszont amiatt, hogy milyen lesz a gombóc mézzel, de rá kellett jönnöm: sokkal finomabb, mint porcukorral. Mindenkinek bátran ajánlom ezt a változat
ot!

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket