Nagyon zabos kelkáposztatekercsek

2009. augusztus 9., vasárnap

Eljött a történelmi pillanat: feltöltöm az első receptem mindenféle lelki trauma és gondolkodás nélkül, hogy mivel is debütáljak, hiszen adta magát a helyzet: ezt készítettem tegnap ebédre, így ma már megy is a blogra.

Nagyon szeretem a kelkáposztát minden formájában, úgyhogy rengeteg variációban megfordult már a konyhámban, de ez a legújabb változat. Az étel érdekessége, hogy hozzávalóit tekintve nagyon egyszerű: kelkáposzta, hagyma, zab és fűszerek (ja, és sörélesztőpehely, aki szereti), mégis nagyon finom lesz a végeredmény.
Kelkáposztarajongóknak kötelező! :-)


Nagyon zabos kelkáposztatekercsek

1 közepes fej kelkáposzta

Töltelékhez:
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
150-200 g szemes zab
borsikafű (csombor)
bors
kömény
majoranna
petrezselyem


Mártáshoz:
zabliszt (vagy amilyen zabos dolog épp van "raktáron"*)
zabpehely
sörélesztőpehely
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
borsikafű (csombor)
petrezselyem
kömény
majoranna

bors
víz

1, A káposztát leveleire szedjük és enyhén sós vízben a leveleket majdnem puhára főzzük vagy pároljuk. Itt következne, hogy közben elkészítjük a tölteléket, de most nem készítjük el, mert ahhoz majd a káposzta főzővizét fogjuk felhasználni, így tehát megvárjuk míg a káposzta megfő. Kicsit hosszadalmasabb így, de finomabb is. Ha a levélkék megpuhultak, félrerakjuk őket és ezután következik a tölteléket.

2, Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a szintén apróra vágott fokhagymát is. Ha leragadna, kevés vizet öntünk alá. Közben ha van maradék kelkáposztánk (pl előző főzésekből vagy most nem használtunk fel mindet, vagy a káposzta közepe megmaradt), akkor apróra vágjuk és a hagymához adjuk. Ne felejtsünk el vizet önteni alá, hogyha szükséges. Kicsit pároljuk.
3, Közben kiválogatjuk, megmossuk a zabot és a fűszerekkel meg a káposzta főzővizével együtt a párolódó hagymás káposztához adjuk, úgy hogy a lé körülbelül a zab kétszerese legyen. Óvatosan megkeverjük és közepes lángon hagyjuk puhulni. Nem baj, hogyha szétfő vagy nagyon puha lesz, tölteléknek így is nagyon finom.

4, Míg a zab fő, elkészítjük a mártást. A zablisztet vízzel felfőzzük úgy, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az apróra darabolt hagymákat, sörélesztőpelyhet ízlés szerint és a fűszereket. Lefedve félretesszük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, amíg elkészítjük a káposztatekercseket.
5, A megfőtt káposztaleveleket kettesével-hármasával egymásra rakjuk, megtöltjük őket a főtt zabbal úgy, hogy középre halmozunk egy csíkot belőle és feltekerjük őket, mint a palacsintát.

Persze készíthetünk kis batyukat is úgy, hogy a levelek közepébe rakunk egy zabkupacot és négyfelől ráhajtogatjuk a káposztát. A tekercseket (vagy a káposztabatyukat) vékonyan kiolajozott hőálló tálba rakjuk.

6, A mártásba belekeverünk ízlés szerint néhány evőkanál zabpelyhet, majd leöntjük ezzel szósszal a káposztát és a tetejét még megszórjuk egy kevés zabpehellyel.
7, Majdnem 200 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük, amíg a teteje színt kap és a kikandikáló káposztalevelek ropogósak lesznek. Nekem 10 nagy, dagadt tekercs lett belőle.

Így magában is nagyon finom, de vegitejföllel leöntve és friss salátával is el tudom képzelni.


*Zabliszt készítési kálváriám története
Zabliszt hirtelen nekem sem volt otthon, de nem estem kétségbe: zablisztet könnyedén lehet készíteni. A zabszemeknek ilyenkor zöld az út a kávédarálóig és pikk-pakk liszt lesz belőle. Igen ám, de egy adag ledaralása után elfogyott a zab. Na, nem baj, még nincs vész: lesz liszt zabpehelyből. Így is tettem, de a zabpehely darálása közben elromlott a kávédaráló. Mostmár azért én is zabos voltam egy kicsit, nemcsak a káposztatekercsek. Hogy lesz így zabos mártásom? Az első blogra szánt receptemmel ilyen csúfos kudarcot vallani azért nem mindennapi eset. De már kész a káposzta, a töltelék, valamilyen mártást csak elő kéne állítani valahogy. Pillanatok alatt végignéztem az egész konyhai gépparkot, de egyik sem csinál nekem lisztet hirtelen, még az aprító sem, akármennyire hajtom, úgyhogy az az ötletem támadt, hogy megfőzöm a zabpelyhet, mint ahogy a zablisztet szándékoztam és utána botmixerrel pürésítem az egészet, legfeljebb még felöntöm vízzel utána, hogyha szükséges.
Szóval, ez lett a zabliszt helyett, de így is nagyon jól sikerült mártást alkottam hirtelen. :-)

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket