Kukoricapástétom

2009. augusztus 22., szombat

A pástétom hónapokkal ezelőtt szükséghelyzetben született. Történt ugyanis, hogy mindenáron valamilyen pástétomot szerettem volna enni a frissen sült házikenyérhez, de lévén nagybevásárlás előtti este, nem volt már semmilyen friss zöldség otthon, amiből hirtelen kenyér-kencét tudtam volna varázsolni, így került elő a fagyasztóból a kukorica.
Derengett nekem valami 'tejes kukorica' szókapcsolat az elmúlt évekből, úgyhogy reménykedtem, hogy mindenféle joghurt és tejszín hiányában lesz belőle valami krémesre turmixolható finomság és nemcsak véletlen kapta a 'tejes' jelzőt. Jelentem a kukorica jól vizsgázott, meghálálta a bizalmamat.

Azóta többször elkészítettem már ezt a pástétomot kísérletezve
a megfelelő ízhatás érdekében, de most a héten sikerült először olyan igazira, amit már közzé is lehet tenni és nem kell rajta semmit módosítani, mert így lett nagyon finom és egyszerű.
Friss zöldfűszerek nyers felhasználására nagyon alkalmas recept, ugyanis jól illik hozzá minden frissen aprított fűszer, ez adja meg a jellegzetes ízét, karakterét. Készítettem már friss bazsalikommal, petrezselyemmel, zellerrel és petrezselyem-zeller kombinációval is, mindenhogy különleg
es és teljesen más ízvilágú lett. El tudom még képzelni snidlinggel, korianderrel is, vagy más fűszerekkel, a lényeg, hogy frissen vágjuk bele.


Kukoricapástétom
(kb. 2 fő részére)

2 nagy marék fagyasztott kukor
ica (vagy 2-3 csöves kukoricáról frissen lemorzsolt) - főzés nélkül!
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
citromlé


bors
kömény
friss zöldfűszer (egyszerre csak egyféle)
újhagyma zöldje

A kukoricát az elkészítés előtt néhány órával kivesszük a fagyaszt
óból, hogy szobahőmérsékleten olvadhasson ki és ne kelljen mikrózni, főzni és egyéb turpisságokat elkövetni vele. Figyeljünk rá, hogy tényleg teljesen kiolvadjon, mert csak úgy lesz krémesre turmixolható.

A kukoricát beletesszük a turmixgépbe vagy az aprítóba (én ez utóbbival csináltam és úgy is nagyon jó lett), hozzáadjuk a citromlevet, fokhagymát, sót, borsot, köményt és egy kevés olívaolajat. Alaposan összeturmixoljuk és közben fokozatosan adjuk hozzá az olajat, amíg megfelelő állagú nem lesz a pástétomunk.
Kis tálkába szedjük és csak ekkor adjuk hozzá a frissen vágott zöldfűszerünket (nálam most bazsalikom) és az újhagyma apróra darabolt zöldjét. Összekeverjük és néhány órát (vagy amennyi időnk van) a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Frissen sült házikenyérrel, pászkával kínáljuk, vagy héjában sült burgonyához mártogatósnak adjuk.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket