Bodzás-szilvás morzsasüti (crumble)

2009. augusztus 19., szerda

Nem állt szándékomban mostanában crumble-t sütni, de minden megmaradt gyümölcs így végzi nálunk. Persze még sosem bántam meg. ;-)
Most éppen egy kis bodza maradt még és megérkezett az érett, friss szilva is apósomék kertjéből. Mikor megláttam a ládányi mennyiségű szilvát, már akkor tudtam, hogy ez nemcsak lekvár-, de crumble-gyanús is.


Bodzás-szilvás morzsasüti (crumble)


Morzsához:
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g fehér liszt
200 g zabpehely
1 dl olaj
1 tk. szódabikarbóna
8-10 ek. méz + a tetejére néhány evőkanálnyi
kb 0,2 dl víz a gyümölcsök szaftosságától függően

Gyümölcshöz:
bodza és szilva (összesen kb 4-500 g gyümölcs ízléstől függően)
méz

1, A kimagozott és félbevágott szilvákat, a lebogyózott bodzát kevés vízzel feltesszük főni. Folyamatosan figyeljük, hogy ne főjön szét, csak a bodzabogyók puhuljanak meg egy kicsit. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és ízlés szerint keverünk hozzá mézet. Lefedjük, állni hagyjuk, amíg elkészítjük a morzsát.

2, A morzsát a crumble alapreceptje szerint összeállítjuk, majd egy hőálló tálba vagy egy magasabb falú tepsibe öntjük a bodza-szilva keveréket, a tetejére morzsoljuk-szórjuk a morzsát. Néhány evőkanálnyi mézzel meglocsoljuk és már mehet is a sütőbe.
3, 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük, míg egy kis színt kap és ropogóssá válik a teteje. A sütőből kivéve még néhány evőkanálnyi mézet csorgathatunk rá.
4, Amint egy kicsit kihűlt, kockára vágjuk és már tálalhatjuk is.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Vegánságok. Design by Pocket